29 Citate De Raun Kaufman Din Cartea Sa Invingem Autismul

sa invinge autismul raun kaufman

In cartea sa, „Sa invingem autismul” Raun K Kaufman vorbeste despre principiile si strategiile pe care le-au folosit parintii lui, fondatorii programului Son Rise, pentru a-l recupera din „ghearele” autismului.

Baza programului Son Rise o constituie terapia prin joc, iar mai jos te invit sa descoperi 29 de citate preluate din cartea „Sa invingem autismul” la care merita sa reflectezi inca o data, daca deja ai citit cartea.

Iar daca nu ai deja aceasta carte, te invit sa o cumperi acum. Iti garantez ca iti va schimba intreaga perspectiva din care privesti autismul si modul cum iti poti recupera copilul.

Citate din cartea Sa invingem autismul a lui Raun Kaufman
sa invinge autismul raun kaufman

1. „nu trebuie sa accepti limitarile care i s-au atribuit copilului tau. Copilul tau are capacitatea de a invata si de a comunica, de a simti fericirea adevarata si de a crea relatii calde, satisfacatoare si pline de iubire.”

2. „singura optiune etica este sa-i tratam pe toti copiii si adultii cu care lucram ca fiind capabili de recuperare. In acest fel nu le refuzam copiilor sansele prea devreme, si ne aisugram ca toti copiii si adultii ajung cat de departe pot ei sa ajunga.”

3. „autismul nu este o tulburare comportamentala; este o tulburare social-relationala.”

4. „Aceasta incredere si relatie este capitalul cel mai valoros de care dispui pentru a-ti ajuta copilul sa progreseze.”

5. „Va trebui sa incepi prin a te concentra sa faci tot ce poti pentru a vedea lumea prin ochii copilului tau.”

6. „In loc sa ne concentram asupra determinarii copilui de a se conforma lumii noastre, mai bine devenim noi elevi in lumea copilului nostru. Lasa-ti copilul sa fie profesorul.”

7. „In primul rand trebuie sa construiesti un pod catre lumea copilului tau. Abia atunci poti sa-ti iei copilul de mana si sa-l calauzesti inapoi peste pod catre lumea ta.”

8. „Cunosti acele comportamente repetitive ale copilului, pe care toata lumea incearca sa le opreasca? Nu doar ca nu-l oprim pe copil sa le faca, ci mai mult, ne alaturam lui si participam la aceste comportamente.”

9. „Niciodata nu s-a intamplat ca alaturarea sa agraveze autismul vreuneia dintre aceste persoane. Niciodata nu s-a intamplat sa intensifice comportamentul stereotip. De fapt am vazut chiar opusul: cu cat ne alaturam mai mult unui copil, cu atat comportamentul lui stereotip se diminueaza.”

10. „Atunci cand copilul are un comportament care este atat repetitiv, cat si exclusiv, numim acest lucru comportament repetitiv. Cand copilul manifesta un astfel de comportament repetitiv, ne alaturam intotdeauna.”

11. „Alaturarea este modul in care-i oferim sansa copilului nostru sa formeze o legatura cu noi.”

12. „Tine minte sa-i oferi copilului spatiul necesar si pozitioneaza-te in asa fel incat sa-i fie usor sa te priveasca.”

13. „Cea mai mare greseala pe care o facem este aceea de a incerca sa-i invatam sau sa-i solicitam pe copiii nostri atunci cand ei nu se afla intr-o stare in care pot prelua informatii noi.”

14. „Este recomandabil sa introduci orice abilitate pe care doresti ca fiul sau fiica ta s-o invete, orice scop educational pe care-l ai, orice activitate noua pe care vrei ca el sau ea s-o incerce, in cadrul unor jocuri sau activitati construite pe marginea a ceea ce deja este motivant si interesant pentru copilul tau.”

15. „In timp ce a-l invata pe copil prin metoda repetitiva si folosind recompensele nu este o tehnica rea, pentru a-l face sa respecte instructiunile, aceasta  metoda este total inacceptabila pentru a crea motivatie. Nu ii poate oferi copilului sansa de a invata cu adevarat, de a generaliza, de a se bucura, si de a fi interesat de ceea ce i se arata.”

16. „Atunci cand inventezi un joc sau o activitate pe care sa o faci impreuna cu copilul tau, sa nu uiti ideea “orice poate fi orice”.”

17. „Cand un copil a trecut puntea din lumea lui catre lumea noastra, atunci e momentul sa lucram pe aspecte scolare.”

18. „Daca peste cativa ani te vei plange de faptul ca fiul sau fiica ta este complet integrat in societate, dar ca e putin ramas in urma la matematica, iti vei da seama ca nu e o problema chiar asa de grava.”

19. „De ce sa nu ne petrecem timpul si sa investim energie in a-i ajuta pe copiii nostri sa depaseasca cele mai mari deficite ( socializarea ), in loc sa ne multumim cu a-i ajuta exclusiv sa compenseze, invatandu-i niste abilitati care nu le sunt de atat de mare ajutor?”

20. „Bucura-te si sarbatoreste orice contact vizual pe care copilul tau ti-l ofera. Acesta este pentru inceput cel mai improtant principiu pentru intensificarea contactului vizual voluntar.”

21. „Perspectiva pe care trebuie s-o ai nu este: Copilul meu nu poate sa vorbeasca. Ci mai degraba: Copilul meu nu a vorbit inca. Si, mai mult: Copilul meu poate face asta!”

22. „Atunci cand iti ajuti copilul sa foloseasca limbajul, este de recomandat sa-l stimulezi sa foloseasca cuvinte care au o semnificatie pentru el.”

23. „Totul trebuie sa fie in afara ariei in care poate ajunge el, astfel incat el sa aiba ocazia sa vada ca, daca spune ceva, ii vei da acel lucru.”

24. „Prima functie – sau scop – a folosirii limbajului este de a indeplini nevoile si dorintele.”

25. „Pe masura ce copilul isi imbunatateste limbajul, e bine sa modifici ceea ce intelegi, pentru ca el sa trebuiasca sa-si extinda propozitiile, ca sa fie inteles.”

26. „nu-l asalta constant cu intrebari pe copil… creeaza ceea ce copilul tau va simti adesea ca pe o presiune in jurul vorbirii, si se va opune. ( Nu spun sa nu-i pui intrebari; spun doar sa nu produci un flux constant de intrebari. )”

27. „in cazul copiilor care abia invata sa vorbeasca, cheia este sa folosesti acelasi cuvant pentru acelasi lucru de fiecare data.”

28. „Scopul tau este sa-l inveti pe copil cuvinte specifice pentru lucruri specifice.”

29. „Durata atentiei interactive se refera la timpul in care copilul poate ramane implicat intr-o activitate interactiva impreuna cu o alta persoana… daca durata atentiei interactive este redusa…  doar reflecta lucrurile de care este capabil in contextul duratei atentiei interactive de care da dovada la momentul actual. Gandeste-te cat de multe lucruri vor fi posibile, atunci cand vom creste aceasta durata!”

VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.

Ti-au fost folositoare aceste citate? Nu le tine pentru tine. Impartaseste informatia cu prietenii tai. Apasa LIKE. Asa vei ajuta si alti oameni sa afle de ele.

Distribuie acest articol apasand pe butoanele de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iti place ce citesti? Spune-le si prietenilor despre acest blog :)

VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.
VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.
VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.
VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.