De Vorba Cu Parintii Despre Terapia Son Rise: Interviu Lacramioara Borza

Continuam seria de interviuri despre terapia Son-Rise inceputa in articolul precedent cu o alta mamica Son Rise: Lacramioara.

Pe Lacramioara am cunoscut-o in luna aprilie, daca imi amintesc bine. Cautam pe internet alti terapeuti sau parinti care aplicau terapia Son Rise. Si asa am gasit-o pe ea; pe Lacramioara. O mamica 100% devotata copilului ei, care incearca in permanenta sa il ajute, sa fie langa el si sa il sprijine, prin rabdarea si iubirea ei neconditionata.

In acel moment inca, cochetam cu ideea de a ma inscrie la Son-Rise Start-up Program, nefiind 100% sigura daca merita investitia. Lacramioara m-a convins sa ma duc. Si bine a facut. 🙂

Mai jos ai raspunsurile ei, la intrebari legate de modul cum aplica Terapia Son Rise, aspecte care i se par importante dar si dificultati pe care, orice parinte de copil special le intampina in procesul de recuperare.

Buna Lacramioara. Iti multumesc ca ai acceptat sa participi la acest interviu.

Cu mare drag, Cristina.

Spune-ne cate ceva despre tine, despre copilul tau si despre cum ai aflat de Programul Son Rise.

Sunt mama unui copil extraordinar pe nume Alexandru. Fiul meu are 11 ani, este autist si deja verbal. Am aflat de Son Rise de la sotul meu care a participat la un workshop Son-Rise sustinut in decembrie 2014 in Bucuresti de Raun Kaufman.

Cand ai participat la Programul Son-Rise Start-Up si in ce tara?

Am participat la Programul Son-Rise sustinut la Londra in septembrie 2016 si ianuarie 2017 care este echivalentul Start-Up-ului( prima parte “Essentials”, a doua “Next steps”).

Nu am facut alte module mai avansate dar imi doresc foarte mult acest lucru.

Care au fost informatiile cele mai de pret pentru tine, pe care le-ai invatat la curs si care ai considerat ca iti vor fi de mare folos atunci cand le vei aplica in sesiunile de joaca, cu copilul tau?

Am inteles ca trebuie sa il inteleg pe fiul meu, sa il apreciez pentru ceea ce imi poate oferi ca experienta pozitiva de viata, ca trebuie sa ii arat permanent faptul ca il iubesc nespus de mult si ca fiecare zi trebuie traita cu emotie si bucurie, ca si cum maine nu ar exista!

Care au fost informatiile care ti-au oferit o claritate si mai mare asupra modului in care trebuie sa practici terapia Son-Rise si pe care nu le intelesesei/aflasei citind cartea Sa invingem autismul?

Inregistrarile video si exemplele “pe viu” oferite de Raun Kaufman si Kate Wilde.

Care au fost primele 3 lucruri pe care le-ai facut in ceea ce priveste aplicarea terapiei Son-Rise imediat ce te-ai intors acasa?

Cand am ajuns acasa am aruncat bagajele la intrare si m-am dus direct la fiul meu, i-am spus ca mi-a fost dor de el si  am inceput o sesiune de joaca-gadilare de vreo ora. 🙂

Asadar, am inceput imediat sa ii accord atentia maxima, lasand orice alte lucruri casnice pe planul second, am reamenajat playroom-ul din Bucuresti (am mai facut un playroom pentru weekend) si am aplicat corect joiningul/celebrarea in orice moment posibil.

De cand practici terapia Son Rise si cate ore in medie, pe saptamana?

Eu personal din ianuarie 2017, cateva ore pe saptamana.

Exista si voluntari care te ajuta in aplicarea programului Son-Rise cu copilul tau? Daca da, la ce metoda ai apelat pentru a-i recruta?

Nu exista voluntari, ci doar angajati. Am incercat recrutarea postand afise de genul celor prezentate de catre echipa Son-Rise la Londra la intrarile in diverse institutii de invatamant, postand anuntul-afis pe facebook, postand un film inregistrat cu o echipa de voluntari pe un site: www.diversabilitate.ro insa au fost foarte putini interesati.

Ce imbunatatiri ai observat de cand practici aceasta terapie?

Alex a devenit verbal din preverbal in cateva luni si ii place acum sa interactioneze cu ceilalti, le raspunde la salut tuturor, etc.

Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat in aplicarea terapiei Son-Rise cu copilul tau?

Ism-urile verbale care tocmai au aparut in ultimele saptamani. Sunt cu totul altceva decat ism-urile nonverbale.

Ce alte activitati/terapii/diete ai mai incercat cu copilul tau si ce rezultate ai vazut in fiecare caz in parte? Pe care dintre ele le-ai recomanda si altor parinti?

Recomand practicarea un sport, cel care ii place copilului. Tin dieta GAPS cu Alex, un prim rezultat a fost un transit intestinal mai bun dar si o atentie sporita in timpul terapiei. Insa aici este de discutat, acum caut un gastroenerolog bun, pentru ca este nevoie totusi de un specialist.

Cum te pot contacta persoanele care doresc sa lucreze ca voluntari, cu copilul tau, in programul Son-Rise?

Daca exista astfel de oameni extraordinari ii rog sa imi scrie la adresa de e-mail: lacryonel@yahoo.com sau ma pot gasi pe facebook sub numele Lacri Onel.

VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.

Ai ajuns cu lectura pana aici? Nu parasi inca acest articol te rog. Da-i mai intai un LIKE si Share pe Facebook sau pe site-ul tau de socializare preferat.

Asa ne ajuti sa impartasim informatii care pot fi utile si altor parinti. Si-n plus… nu te costa nimic. ? Apasa SHARE!

Distribuie acest articol apasand pe butoanele de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iti place ce citesti? Spune-le si prietenilor despre acest blog :)

VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.
VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.
VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.
VREI SA PRIMESTI ARTICOLELE NOU APARUTE PE SITE?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "ma abonez" si noi te vom tine la curent cu noutatile.